7.2. Oppilaitoksen erillisohjeet
7.2. OPPILAITOKSEN ERILLISOHJEET:
Oppilaitokseen on laadittu seuraavat turvallisuuteen liittyvät ohjeet erilaisten onnettomuus- ja uhkatilanteiden varalle:
Koulukohtaiset liitteet:
Liite 1.
Turvallisuusorganisaatio / yhteystiedot
ESPOONLAHDEN KOULUN JA ESPOONLAHDEN LUKION TURVALLISUUSRYHMÄ
Johto: | puh: |
Suojelujohtaja rehtori Marikka Korhonen (koulu) | 050 309 2092 |
Varasuojelujohtaja rehtori Juha Kivioja (lukio) | 046 877 1433 |
Apulaisturvallisuuspäälliköt | |
koulun apulaisrehtori Krista Jylhä-Länsmans | 043 825 7603 |
lukion lehtori Mia Rönkkö-Varis | 040 833 9486 |
Väestösuojan hoitaja | |
irtaimiston osalta vahtimestari | 050 550 7674 |
Vastuuhenkilöt rehtoreiden poissa ollessa | |
koulun apulaisrehtori Krista Jylhä-Länsmans | 043 825 7603 |
lukion apulaisrehtori Markus Kytölä | 040 576 3789 |
HUOM!
Aluevastaavia ei erikseen nimetä, vaan tuo turvallisuusryhmä vastaa asioista kokonaisuudessaan ja yhteisesti.
Henkilömäärä oppilaitoksessa (tilanne syksyllä 2024):
- koulu, 421 oppilasta
- lukio, 668 oppilasta (osa opiskelee Rehtorintiellä)
- Koulu henkilökuntamäärä 46
- Lukio henkilökuntamäärä 40
- ruokahuolto (koulu ja lukio) 5 henkilöä
- kalustekunnostajat, noin 5
Liite 2.
Laitteiden tarkastus- ja huoltotoimenpiteet
Käsisammuttimet tarkastetaan määräysten mukaisin välein käsisammutinten huoltoliikkeen toimesta. Normaali tarkastusväli on kaksi vuotta. Mikäli käsisammutin on alttiina tärinälle, kosteudelle, lämpötilan vaihtelulle, kylmyydelle tmv. käsisammuttimen toimintakuntoon vaikuttavalle tekijälle, tulee se tarkastaa vuoden välein. Seuraava käsisammuttimen tarkastusaika on merkitty tarkastuslipukkeeseen, joka on kiinnitetty sammuttimen etupuolelle, lähelle käyttöetikettiä.
Paloilmoitin tulee kokeilla määräysten mukaan kuukausittain. Kokeilut on merkittävä huoltopäiväkirjaan, jota säilytetään paloilmoitinkeskuksessa. Paloilmoittimen kokeilun suorittaa laitteelle nimetty vastuuhenkilö (paloilmoittimen hoitaja) tai hänen nimetty varamiehensä. Paloilmoitinkeskuksen hoitaja on kyseisen kiinteistön nimetty RTK-Palvelu Oy:n kiinteistönhoitaja sekä tarvittaessa myös muut RTK-Palvelu Oy:n kiinteistönhoitajat.
Turva- ja merkkivalaistus testataan kiinteistövalvomosta käsin erillisen Teknowaren Aalto-control tietokoneohjelman avulla. Turva- ja merkkivalaistuksen hoidosta ja kokeiluista huolehtii RTK-Palvelu Oy:n kiinteistönhoitaja. Poistumisteiden turva- ja merkkivalojen valaistuksen toiminta-aika on vähintään 60 minuuttia.
Savunpoistolaitteet on huollettava ja kokeiltava määräajoin käyttö- ja huolto-ohjeen mukaisesti kuitenkin vähintään kerran vuodessa jolloin koelaukaistaan vähintään 20 % luukuista.
Liite 3.
Sisäinen hälyttäminen (muu kuin paloilmoitinjärjestelmän havaitsema hälytys).
Sisäinen hälyttäminen tapahtuu koulun keskusradion kautta joista kuulutetaan rauhallisella äänellä:
”Oppilaita ja opettajia ja kaikkia koulun tiloissa työskenteleviä henkilöitä pyydetään poistumaan rakennuksesta välittömästi ja kokoontumaan ryhmittäin parijonoon luokan seinällä olevan poistumiskartan mukaisesti sijaitsevalle KOKOONTUMISPAIKALLE.”
Kuulutuksen suorittaa ensisijaisesti henkilö joka ensimmäisenä on havainnut poistumista vaativan poikkeaman tai lähinnä keskusradiota oleva henkilö. Varasuojelujohtajat ja suojeluvalvojat poistuvat rakennuksista viimeisinä tarkastaen, että opetus- ja muut tilat ovat tyhjjiä.
Paloilmoitinjärjestelmän aktivoituminen aktivoi samalla hälytysjärjestelmän jossa vaihtelee automaattinen summeri- sekä poistumisesta ilmoittava puheääni.
Liite 4.
Poistumisohje
Oppilaat toimivat opettajien johdolla. Oppilaat, opettajat ja koulun muu henkilökunta poistuvat luokissa olevien poistumiskarttojen mukaisesti.
Palo-ovet pidetään suljettuina.
Jos tulipalo tai jokin muu vaaratilanne estää poistumisen käytävän tai eteisaulan kautta, tulee luokkien ovet pitää suljettuna ja luokista poistutaan ikkunoiden kautta. Ikkunat tulee olla sisältäpäin avattavissa kiintopainikkeilla.
Luokkien seinille on laitettu rakennuskohtaiset turvallisuuskuvat, joista selviää kaikki poistumis- tiet, palontorjunta- ja ensiapuvälineet sekä muut turvallisuuteen liittyvät kytkimet ja toiminnot.
Opettajien tulee laskea oppilaat sekä ennen poistumista, että sen jälkeen kokoontumispaikalla, jotta saadaan varmuus siitä, ettei ketään ole jäänyt rakennukseen. Tuttu ja nopea tapa laskea oppilaat on jonomuodostelmassa.
Oppilaiden, opettajien ja muun henkilökunnan tulee kokoontua poistumiskarttojen mukaisissa paikoissa, joista EI SAA poistua ennen lisäohjeiden saamista ja oppilaiden määrän tarkistamista.
Ylioppilaskirjoituksia varten valvojilla on erillinen ohjeistus.
Pelastautumista onnettomuus- ja vaaratilanteissa tulee harjoitella säännöllisesti kaikkien koulussa työskentelevien kanssa.
Liite 5.
Oppilaitoksen suojelumateriaali
Oppilaitoksen muu kuin väestönsuojiin liittyvä suojelumateriaali liitetään tarvittaessa pelastussuunnitelmaan. Oppilaitoksen rehtorit, tai heidän nimeävät henkilöt tekevät hankinnat muun suojelumateriaalin osalta.
Liite 6.
Henkilökunnan turvallisuuskoulutus
Koulun henkilökunnan turvallisuuskoulutuksesta pidetään kirjaa, johon merkitään kaikki palo-ja henkilöturvallisuuteen liittyvä koulutus, kuten:
- alkusammutuskoulutus
- varautumiskoulutus
- palo- ja henkilöturvallisuuden peruskoulutus
- ensiapukoulutus
Koulutuspäiväkirjan ylläpidosta vastaa turvallisuuspäällikkö (koulun rehtori).
Jokaisen opetushenkilöstöön kuuluvan tulisi suorittaa vähintään EA 1, mielellään EA 2 –taso.
Tämän lisäksi taitoja tulee harjoitella säännöllisesti. Myös kertauskoulutukset merkitään edellä mainittuun Turvallisuuskoulutuksen koulutuspäiväkirjaan.
Palo- ja henkilöturvallisuuden perustietoja ja –taitoja tulisi harjoitella vähintään 3 vuoden välein.
Turvallisuuskoulutuksessa noudatetaan Espoon kaupungin ohjeistamaa koulujen turvallisuustoiminnan vuosikelloa.
Liite 7.
Turvallisuuskartat
Oheiset oppilaitoksen turvallisuuskartat voidaan tarvittaessa lisätä pelastussuunnitelmaan. Turvallisuuskartat on kiinnitetty näkyvälle paikalle eri puolille oppilaitosta opastamaan koulun henkilöstöä ja oppilaita turvallisuustekniikassa. Oppilaitos toimittaa kartat tarvittaessa liitettäväksi pelastussuunnitelmaan. Kartat tulee pitää ajan tasalla (päivitys oleellisten muutosten yhteydessä).
Liite 8.
1 krs, palo-osastot ja poistumistiet
Liite 9.
2 krs, palo-osastot ja poistumistiet
Liite 10.
IV-kerros, palo-osastot ja poistumistiet
Liite 11.
VAROITUSMERKIT, NIMET JA NIIDEN MERKITYKSET
Lisätietoa eri kemikaalien vaaroista, sekä uusista varoitusmerkeistä saat TÄÄLTÄ »
VAROITUSMERKKIEN KIRJAINTUNNUKSET, MERKIT JA NIMET
Liite 12.
Räjähdyssuoja-asiakirja (atex-asiakirja)
Oppilaitokseen on laadittu erillinen räjähdyssuoja-asiakirja (atex-asikirja) kiinteistön ylläpidosta vastaavan Jari Rantasen toimesta.
Tätä asiakirjaa säilytetään oppilaitoksen rehtorien hallinnassa, eikä sitä sisällytetä tähän pelastussuunnitelmaan.
Liite 13.
Kansainvälinen aurinkosähköstä kertova symboli